Kurser i Bingsjö 2016

OBS! Denna sida tillhör arkivet. Här är programmet för årets Bingsjöstämma 2024

Polska Polski

Tisdag 5 juli kl 13.00-15.00 Lokal: Dansladu

Nu har du chansen att spela, dansa eller sjunga på polska. Den traditionella dansen och musiken har fått en nytändning i landet som vår polskedans tros ha importerats ifrån. Kan man se ett släkt­skap med de traditionella danser som utvecklats i Sverige? Räkna med att kursen kan hålla på 20 minuter extra!

Fiolkursen: Janusz Prusinowski leder er in i polskt låtspel. Janusz har spelat med legenderna inom polsk folkmusik.

Danskursen: Mazurek, Oberek och andra danser från centrala Polen. Danslärare Piotr Zgorzelski har introducerat och inspirerat mängder med polacker till traditionell polsk dans. Musiker är Witek Broda, fiol, och Piotr Piszczatowski, slagverk.

Sångkursen: Justyna Piernik sjunger traditio­nella rituella sånger, lyriska visor och dansmusik från centrala Polen.


Låtspel med Täpp Ida Almlöf

Onsdag 6 juli kl 10.00-14.00 Lokal: Danielsgården

Träffa och lär dig Bingsjölåtar av Täpp Ida Almlöf, medlem i Gässbikôl­lor och spelledare för Rättviks Spelmanslag. En av Idas stora inspiratörer var Päkkos Gustaf och mötet med honom öpp­nade en värld av färger och uttryck.

Som för de flesta som träffade och lärde sig av Gustaf blev det tydligt att en låt inte bara är ett recept bestående av toner och stråk. Det finns något som är summan av delarna som kan vara svårt att sätta ord på.

Tillbringa dagen med Ida så är ditt spel i högform lagom till stämman invigs!


Bingsjöstämmokören

Onsdag 6 juli kl 10.00-14.00 Lokal: Dansladu

Efter att ha gjort ett års uppehåll är nu den omtyckta Bingsjöstämmokören tillbaka!

Här låter Brita Björs och Carl-Erik Carlsson den svenska folkvisan möta körsång, på visans villkor. Under dagen syr Brita och Carl-­Erik ihop en fullfjädrad alla­ kan­ sjunga­-kör som framträder i samband med kursuppspelet vid Bystugubanan på eftermid­dagen.

Alla är varmt välkomna! Nybörjare som visveteraner. Ingen tidigare erfarenhet krävs. Visorna lärs ut på gehör så ta gärna med något att spela in på. Det finns tid att äta medhavd lunch under kurspasset.


Danskurs: Päkkos Gustaf i dans och musik

Onsdag 6 juli kl 10.00-14.00 Lokal: Danielsgårdens loge

Ett möte med Päkkos Gustaf genom Bingsjöpolskans toner och dans under ledning av Christine Löfgren och Jonas Holmén.

De vill tillsammans med er gå in i själva hjärtat av Bingsjöstämman - Päkkosgården. Genom dansen och att vi känner in och lyssnar på låtarna kan vi ännu bättre förstå arvet efter Päkkos, ända in i kropp och själ.

Vi dansar, lyssnar, diskuterar, berättar, reflekterar och känner efter vad det är som är så trollbindande med Bingsjö och som i så många år har lockat till sig så många nyfikna dansare och spelmän.

Under kursen går vi upp på Päkkosgården och fikar.

Sista anmälningsdag 15 juni Köp kurserna i webbutiken på www.folkmusikenshus.se. Kursavgift: 500 kr För onsdagskurserna tillkommer entréavgift till stämman (150 kr) Mer info: Folkmusikens hus, 0248-79 70 50, [email protected]